onsdag 5 september 2012

Skolbygget startar igen


Idag återupptogs skolbygget och samtidigt gästades Loki av ett kraftigt regnoväder. Påväg till skolan plockade vi upp lite kids i skydd mot regnet och bilresan blev även ett äventyr för barnen då de sällan åker i bilar.
 Då vägarna här ofta är grusvägar blir regnet en riktigt fälla, det är lätt att fastna i gyttjan. 

 Här ovan ser ni betongpelarna som ska bygga upp skelettet till skolan.

 Jag tog mig an landscaping, alltså modifiering av marken för att få en jämnare yta.

 
 Regnovädret blev inte bättre under dagen..
 Barnen som går i skolan får en måltid om dagen vilket blir som ett incitament för föräldrarna att låta barnen gå dit. I andra fall, blir pojkarna ofta tvungna att ta hand om boskap medan kvinnorna ska hugga ved och bygga hyddor.

 Marken är inte precis jämn och vi har dessvärre inte tillgång till några maskiner utan allt får ske med manpower, alltså spadar och skottkärror.
 Timonthy jobbar på. Totalt är det runt 10 byggare som är involverade i skolbygget.


 Leran och gyttjan gjorde att mina fina tofflor fastande och blev värdelösa. Fick fortsätta jobbet lite mer a la naturale.
 Som sagt, regnet ökade i styrka och efter ett tag sprang alla arbetare in.
- Too cold to work, sa Benedictus. We are not used to rain as you in Sweden.
 Och de frös på riktigt. Så det blev att ta det lugnt i fikarummet a.k.a en container.
Där blev det en och en annan historia om hur Sverige skiljer sig från Kenya. Bland annat förstod inte mina kenyanska byggkollegor varför någon människa ville utsätta sig för ett snö. De trodde att snön kunde skada ansiktet hehe. Sedan när jag berättade om midnattssolen i norra Sverige frågade de om Sverige var "the end of the world". 

Sedan berättade en av arbetarna lite ledsamt att vissa européer som besökt de i Lokichogio såg ner på de.
- Some mzungus come here, they see our village, our cattle and they think we are baboons. That hurt us, we have just a different lifestyle, we are all humans..
 En chai senare, lite musik från en halvtrasig kinesisk kopia på Nokia och vi började bli rastlösa. Regnet hade inte avtagit i styrka så då körde vi lite tävlingar med push-ups och akrobatik.


 En liten kille var påväg till latrinerna. Han kollade hastigt upp mot himlen, såg de mörka molnen, stannade upp, drog ner byxorna och började kissa bredvid skolan. Like a boss.
 Fick även måla svarta tavlor idag. Fick lära mig att man kunde måla betong i en speciell färg för just svarta tavlor.

Har även börjat med datorkurser för lokalbor. Här lär sig J. hur man ska spara ett dokument. Det kan låta rätt banalt för oss men många här har aldrig rört en dator (Som J. ovan) och han gjorde snabbt framsteg.
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar