torsdag 27 september 2012

Black stone och lärarintervju


Igår var jag och besökte raja (bush bushen) av turkastammen. De visade hur man tillverkade en så kallad Black Stone, en "sten" som är som motgift till skorpion- och ormbett. Det låter lite hokus-pokus black magic men sanningen är att "stenen" har visat sig fungera av flera personer (inkl. västerlänningar som testat). Stenen är satt i citationstecken för att det egentligen är djurben, gärna från lårbenet på en ko.
 Medan stammen visade sina konster visade vi våra. Här får de se sig själva i digitalkameran och de fascineras verkligen.
 Lårbenet på kon skärs upp till mindre bitar och filas.
 Därefter omslutes benet i aluminiumfolie och grillas över en öppen eld i elva minuter.

- Precisely eleven minutes? frågade jag.
- Yes, or sometimes fifteen, svarade turkanakvinnan.
- What? sa jag och såg ut som ett frågetecken. "Eleven or fifteen?"
- Yes! svarade kvinna igen.
- Okey? ännu mer frågande.
- Yes!! svarade kvinnan igen.
Kommunikationen är inte alltid på topp trots att jag hade en tolk.


Ute i bushen träffade vi även på denna läkaren (bilden nedan).
Han jobbade utanför någon gammal lokal i det fria. Igen patientsekretess eller hygien.
Armmått tas på barn för att se om de är undernärda. Barnet ovan visade sig vara det och då fick hon med sig "power-bars", innehållsrika och packade kosttillskott.

 Här är doktorns kontor och behandlingsplats.
Den stora trälådan är ett kylskåp som en NGO har skickat. De glömde dock att han inte har el så nu står den där och dammar.

Påvägen gjorde vi även lite business med turkanastammen. Vi köpte upp kol som sedan ska användas i restaurangen för att göra mat.  Pruta verkar vara ett internationellt språk för det kunde de.


 I rajabyn såg vi även denna folksamling som väntade på byherren som skulle tala.
-----


Senare på eftermiddagen var det dags för lärarintervju. Primärskolan kommer behöva två nya lärare så vi hade sju kandidater. Situationen är ju inte den optimala, den arbetssökande ska sätta sig på en stol i mitten av ett rum och förhöras av ett gäng (rektorn, lärare, sponsorer och mig).
 Kandidaten Chebet var en duktig kandidat.
Här sköts ansökningen inte digitalt utan man kommer med ett handskrivet ansökningsbrev och bifogat CV och meriter.
Jag fick bland annat lära mig kenyanernas syn på lärare. Rektorn formulerade kriterierna för en god lärare som följande:

- A teacher should be like a mama, the children should say "here comes mama" and run towards you. If a innocent children runs away from you, you are totally off.

Sen fick jag även lära mig att vissa barnaga är tillåtet i Kenya. En lätt snärt på benen eller buken får förekomma om barnet är olydigt men det är inte bra att slå barnen menar rektorn. Han fortsatte att berätta:

"You know, once I was coming into class and every student was standing, which is the way we do in Kenya, except one single girl. At first I was a bit mad beacuse she disrecpected me as a teacher but my character said to go to talk to her. So I went to her and it turned out she had some back problem and was in really pain. That why you should not hit children."


Såhär ser det lokala skrädderiet ut, mysigt och gammaldags.
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar