lördag 22 september 2012

En dag


 Brödutdelning.  Barnen står i kö för att få en brödbit.
Det här med mat och kost skiljer sig lite från Sverige. Vuxna och barn kan gå flera dagar utan att äta mat på grund av att de inte har resurserna att köpa mat. Varje brödbit räknas vilket är oerhört tragiskt.

 De här tvillingarna blev döpta KeA och Birgitta. De är ett ett bevis på hur mycket tid, pengar och kärlek KeA och Birgitta Arnlund verkligen investerar här ute i Loki.
 Barn och speciellt yngre killar kommer ofta fram till backspeglarna på bilen för att spegla sig. De kan stå där i flera minuter, helt oberörda och inspektera sin avbild.

 Åldern är svår att bedöma på många här. Långa dagar ute i solen, brist på mat och vatten och krävande fysiskt arbete tär på kroppen.

 Turkanafolket ansisktdrag är ofta väldigt originella.

 Den lokala grönsaksaffären, varorna har kommit!
 Frukter, grönsaker och ägg är de enda färskvarorna som finns i byn. De som ockuperar mathyllorna är basvaror och olika mattyper i konservburkar. Pålägg på bröd är en lyxvara och beställs med flyg från Nairobi.
 Jag var med i fredagskvällens livesändning på radiostationen Biblia Huesema 102,5 Lokichogio.
Här med radioankaren Maureen. Radiosändningen liknande faktiskt en svensk sådan. Vi hade diskussioner kring dagens ämne som var "Jobb" och lyssnare ringde in för att svara på frågan: "Vad är du beredd på att göra för att få ett jobb?" vilket får en annan, mer levande, betydelse här då 94,1% av befolkningen lever under $1 om dagen.

Radiostationen når ut i Kenya, Sydsudan och delar av Uganda och sändningen varade i  cirka två timmar.

 I den här dammen badar barnen samtidigt som den får agera biltvätt och handtvätt för övriga bybor. Det bruna vattnet var inte direkt inbjudande..
 Tvätten hängs sedan upp på buskar för torkning.
 En av turkanakvinnornas centrala arbetsuppgifter är att hugga ned och bära ved för dagen. Träden hittas ofta flera kilometer bort och de väger en del kan jag lova.
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar