torsdag 1 november 2012

Mer affärer för kvinnorna

 -Tittut!
 Höst i Loki eller?
 Basketkorgen som vi gjorde används flitigt av lokalbefolkningen. Unga, gamla, män och kvinnor, basketplanen passar alla.
 Dock fick töserna spela med en vollyboll, basketbollen har gått sönder.
 Då var affärsverksamhet nummer två igång! Mary fick (efter att ha gjort en budget, genomgått en kortare utbildning, fått sponsring från Sverige) äntligen öppna sin grönsaksaffär. Här ovan packas varorna upp och till hjälp har hon sina väninnor.
 I den här lastbilen kom varorna från grannstaden Kitale.
Här i Loki odlas dessvärre nästan ingenting.
 Bananer, mango, småfisk, potatis, ägg, tomater med mera har nu Mary att erbjuda.

 Mary i hennes affär, supernöjd var hon!
 Som jag tidigare har skrivit om har genomför vi just nu en rolig idé, The Weekly Wish.
Vi har hitills skänkt en mobiltelefon, ett får, en skoluniform och massa kakor till byns barn. Birgitta gillade vår idé så pass mycket att hon ville bidra med en veckoönskning till ett kärt barn. James, runt 10år, har vid ett flertal tillfällen önskat sig en höna och med sitt ständigt glada humör i dessa svåra tider tyckte Birgitta att vi skulle uppfylla hans önskan. Så vi begav oss på hönjakt. Vi hittade en fin höna för runt 50kr och började leta efter James i byn, här finns ju inga gatuadresser...


 ...mitt i vår jakt samlas ett stort åskoväder upp bortom horisonten. Vi får tips från killen till höger på bilden, om att James ska befinna sig på ett område kallat MERF i byn och beger oss dit med hönan. Regnovädret kommer indundrandes och alla i byn springer kors och tvärs för att hitta tak över huvudet. Mitt i regnet, vid vägkanten ser vi ingen mindre än James av alla människor. Vi tutar och han hoppar glatt in i bilen för att ta skydd från regnet. Väl inne i bilen räcker vi över hönan och han blir riiktigt glad och till vår ära döper han den till Birgitta haha.

 En lokal turkanman som insisterade på att jag tog ett kort på honom.


 På en annan sida av stan håller vi på med att klä latriner.
 Och Heino, en trevlig svensk herre, har också varit här en månad nu och hjälp till. Han har bland annat gjort takstolarna (bilden ovan).
 Så här ser verkstaden ut.

Mary och fruktaffären, James och hönan, barnen och kakorna och byn med latrinerna. Det har varit en bra vecka!
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar