fredag 31 augusti 2012

Gym, radio och begravning



 Blev en runda på gymmet igår. Det är ju inte riktigt samma standard som i Sverige men det funkar fint. Lokichogio, användes som en hub för att flyga in mat och förnödenheter till Sudan under krigen där 1983-2005. Detta gjorde att flera NGO, exempelvis FN, Röda korset, Rädda barnen m.fl. byggde upp camps i byn. När det sedan blev fred 2005 lämnade de flesta organisationerna området och kvar blev flera "öde" camps. Detta gym (och även verkstaden där jag jobbar i) ligger på ett området som tidigare tillhörde Röda korset.
 Birgitta har hjälpt lokala kvinnor att b.la. starta upp ett bageri i byn som det går rätt bra för. Affärer skapar affärer!






Idag blev jag polare med Canto, som driver en lokal radiostation. Folk är väldigt trevliga här och han visade genast sitt hus och bjöd sedan med mig till radiostationen. Han vill att jag gästar den en längre stund i nästa vecka. Canto gör även filmer så det ska bli intressant att se vad han har producerat hittills.

 Canto med flera vänner öppnade i förra veckan även ett "Youth center" där ungdomarna här i Loki ska kunna hänga, kolla på film, spela kort, badminton, utveckla andras skills mm. Stället kallas ipawa och betyder talang.

Dessvärre fortsatte dagen på en tragiskt vis. En relativt ung man dog av AIDS och efterlämnade 10 barn till sin fru, numera änka. 6 av barnen hade han adopterat av sin syster som dog förra året och 4 var hans egna. Vi var bjudna till hans begravning.
 Kistan byggdes snabbt ihop på morgonen efter dödsbudet.

 Turkanastammen begraver ofta sina avlidna nära sina hyddor. I detta fallet fick mannen en kista men ofta har byborna inte råd med det och då föses kroppen endast in i ett tunnare tyg innan jordfästningen.
 Pastorn Francis läste på både Turkana och Swahili.
 ...

 Efter jordfästningen ska graven kläs i stenar och alla närvarande ska lägga en eller flera stenar för att visa sin respekt. Här ovan är ett barn som fullföljer traditionen.


 Kören av nära och kära sjöng under större delen av begravningen.
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar